14. lokakuuta 2018

Ulkoporeallas ja muutakin pientä

Autotallin edistymisen lisäksi viime viikkojen isoin juttu on ollut ulkoporealtaan saapuminen. Noin 1,5 vuotta sitten kylpyhuonetta viimeistellessämme mietittiin, että olisiko sittenkin pitänyt laittaa saunan pesuhuoneen kylpyammeen sijaan ulos poreallas. Päädyttiin kuitenkin hankkimaan se kylpyamme, kun pesuhuoneeseen oli jo varattu sille tilaa ja hanakin yms olivat jo paikoillaan. Mietin silloin, että palataan ulkoporeallashaaveisiin sitten vaikka muutaman vuoden päästä...


Asumisen myötä on kuitenkin havaittu, ettei kylpyammetta tule oikeasti käytettyä. Ollaan kylvetty ehkä vain kymmenisen kertaa vuoden aikana. Vapaapäivien raksailun lisäksi myös normaalin työpäivän jälkeen tuntuisi kuitenkin houkuttelevalta pulahtaa ainakin hetkeksi aina valmiiksi täytettyyn lämpimään veteen nautiskelemaan hieronnoista.

Joten tässä sitä ollaan, ja pari kuukautta sitten aloin kartoittaa ulkoporeallasmalleja ja pyysin mm. Pro Patiolta tarjouksen Wellis Compact-mallista, joka meille myös tuli, ja vastaavasta vähän halvemmasta Poreisiin-mallista. Tuossa Compactissa on vain kolme paikkaa; kaksi makuupaikkaa ja yksi istumapaikka. Vettä altaaseen mahtuu vajaa 700 litraa ja siinä on tehokkaat hieronnat ilmavivuilla jokaiselle paikalle, kunnon eristys mukaan lukien 15 cm paksu lämpökansi, led-valot ja bluetooth-kaiuttimet yms.

Tuollainen pieni allas tuntui meille paremmalta valinnalta kuin joku yleisempi samaan hintaan tarjolla oleva 5-6 hengen allas, joissa on lähinnä istumapaikkoja ja heikommat hieronnat, kun emme kuitenkaan käytä allasta normaalisti kuin kahdestaan. Satunnaisiin illanistujaisiin useammat vieraat saavat sitten odotella vuoroaan.. Sähkönkulutuksen ym. ylläpidon luulisi myös olevan halvempaa pienen vesimäärän altaalla. Pro Pation pakettiin kuului mukaan hoitoaineet vajaaksi vuodeksi. Hoitoaineisiin tulee jatkossa menemään vuodessa noin 150 euroa ja sähköä kuluu toivottavasti keskimäärin enintään eurolla päivässä. Laitan altaan sähköille erillisen kulutusmittarin, että saadaan myös faktatietoa talviajan kulutuksesta, vaikka eihän se sillä mihinkään muutu...

Päästiin hinnasta yksimielisyyteen parin tinkauskierroksen jälkeen ja tilasin altaan korottomalla 40 kk rahoituksella. Toimituksessa meni muutama viikko, mutta allas saapui vihdoin reilu viikko sitten perjantaina. Sopivasti samana päivänä, kun sähkömies oli asentelemassa autotalliin lämmityskaapeleita. Joten työnsimme altaan sähkärin kanssa kahdestaan paria lankkua pitkin paikalleen, täytin sen puutarhaletkulla ja sitten vaan sähköjohto kiinni, jolloin veden lämmitys alkoi. Lämmityksessä meni yön yli, mutta heti lauantaina tuli sitten kylvettyä pariin kertaan. Ja sen jälkeenkin lähes joka päivä. :) Altaassa on mukavan voimakkaat hieronnat, etenkin jos ne keskittää vain yhdelle paikalle.


Allas sijoitettiin siis tuohon takaterassin jatkoksi. Rakentelen vielä viimeistään keväällä terassin viimeiset laudat paikalleen ja teen portaat valmiiksi altaan viereen, jolloin allas istuu paremmin terassikokonaisuuteen. Ja luultavasti tehdään myös tähän toiselle puolelle jonkinlainen rimoitus näköesteeksi naapurin suunnasta.
Altaassa makaillessa on mukava tuijotella männynlatvoja.

Näissä kuvissa näkyy hyvin, miten terassin lehtikuusilaudat ovat harmaantuneet toistaiseksi lähinnä vain kattamattomilta alueilta, mutta ehkäpä talven jälkeen tuo on jo tasaisemmin harmaa.Pihavajaakin rakentelimme Raunon kanssa 3 viikkoa sitten sen verran, että saatiin lisättyä päätyräystäille hölpät tueksi, jotta katto ei romahda lumikuorman alla räystäiltäkään.
Sähkömies kytki takapihalle hankkimamme Airam Kallio -pollarivalaisimet, joiden jalustat olin kaivanut maahan jo aiemmin. Laitettiin kahden pollarin kylkeen samalla ohjatut pistorasiatkin. Kallion lampunkanta on E27, mutta valaisinkuvun sisään mahtuu vain aika kapea lamppu. Valitettavasti muuten käyttämistäni Philipsin ja Ikean älyvaloista ei ainakaan vielä löydy sopivaa, joten joudun luultavasti käyttämään E27->E14 adapteria ja sitten E14 kynttilälamppua, joiden valoteho on tietysti heikompi. Täytyy käydä vielä ostamassa tuollaisia, joten pollareissa ei ole vielä valoa...

Seuraavalla käynnillä sähkömies laittaa vielä talon seinään julkisivun puolelle muutaman valaisimen lisää ja valmistelee tallin seinien sisään tulevia sähköjä niin ulkoseinävalojen kuin sisäpuolen pistorasioiden yms. osalta.
Virittelin eilen myös jänisverkkoja istuttamillemme puille. Verkkojen kiinnitys sujui näppärästi surrauskoukulla ja -langalla. :)
Ja tässä vielä koko etupiha tänään lokakuun puolivälin +20 asteisen päivän lopulla kuvattuna.

Ylöjärven kaupungin käyttämä maaurakoitsija kävi pari viikkoa sitten levittämässä kadun viereen kaupungin mullat, ja kylvivät siihen samalla jo nurmikonkin. Meidän pihalla nurmi jäi nyt ensi kevääseen, mutta eipä siitä tässä välissä mitään iloa olisikaan...
Kylpyhuoneeseen on kaivattu lisää säilytystilaa ja siksi emme koskaan tehneet sinne suunniteltua DIY-valopeiliä loppuun, vaan peili on vaan jäänyt nojaamaan seinään ilman valoja. Sopiva peilikaappi on kuitenkin jäänyt hankkimatta. Nyt kun sähkömiestä tarvitaan muutenkin, niin tartuin tähänkin ja tilasin netistä Ido Reflect-sarjan 120 cm leveän peilikaapin. Tuon ulkonäkö oli riittävän ok, ja hyvänä puolena tuossa on valaisimena loisteputki, joten pystyn vaihtamaan sen päivänvalosävyiseksi (5500k), kun muuten ei kohtuuhintaan löydy peilikaappia, jossa olisi omaan makuuni sopivan sävyinen valo, vaan kaikki ovat kellertävämpiä.

Paketti tuli perjantaina ja kaapin kiinnityskisko pitäisi enää porailla pesuhuoneen seinään kiinni, jotta saadaan peilikaappi seinälle, ja sähkömiehen pitää tietysti tehdä kytkennät. Pesuhuoneen harmaat seinälaatat olivat tunnetusti varsin kovia, mutta onnistuihan allaskalusteiden kiinnityskin timanttiporanterällä, joten eiköhän pari kolme reikää vielä lisääkin saada kärsivällisellä poraamisella aikaan. Peilikaapin viereen voisi myös vielä siirtää tai hankkia toisen pyyhekuivaimen, koska sitä ei ole tullut "pukuhuoneen" puolella juurikaan käytettyä, kun sinne ei viitsi ripustaa ihan litimärkää pyyhettä. Sekin tarvitsisi sitten muutaman reiän samaiseen seinään...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti