31. joulukuuta 2017

Vuosi 2017 kertauksena

Tänä vuonna pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme. :) Alkuvuosi helmikuusta kesäkuuhun meni omatoimisessa sisärakentamisessa ja juhannuksena muutettiin. Heinäkuun kesäloma kului autotallin parissa ja loppuvuosi on tehty lähinnä pieniä viimeistelytöitä silloin, kun on huvittanut...


Tammikuun puolivälissä Jukkatalo väliluovutti Sisusta Itse -toimituksella hankitun talomme meille, alkuperäisestä aikataulusta pari viikkoa myöhässä. Siinä vaiheessa sisällä oli väliseinät pystyssä ja kipsilevypinnoilla, katossa oli näkyvissä höyrysulkumuovi ja sen päällä 100 mm levyvillaa. Sähköt ja vesijohdot oli vedettynä paikoilleen, mutta luonnollisesti viimeistelemättä sähkö- ja lvi-kalusteilla. Poistoilmalämpöpumppu oli vesikiertoisen lattialämmityksen osalta jo päällä lämmittämässä lattiaa ja edistämässä samalla lattiavalun kuivumista.


Heti luovutuksen jälkeen loppukuusta saatiin niin ikään myöhässä ollut ruokatilan iso liukuovi vihdoin paikalleen ja sen jälkeen tehtiin tiiveysmittaus. Meidän keskenämme kahdestaan tekemä ensimmäinen sisärakentamisen homma oli kuraeteisen seinän sisään menevän liukuoven rungon asennus onnistuneesti paikalleen.
Helmikuun alussa teetätimme kaikkien sisäseinien tasoituksen ja pohjamaalauksen, joka olikin viikossa valmis. Seinät valkaistuivat kummasti noista ruskeista kipsilevyistä.. Helmikuun Asta-messuilta ostettiin kodinkoneet ja messujen jälkeen meidän takka asennettiin hormeineen paikalleen, minkä jälkeen saimme taas tilattua puhallusvillojen asennuksen.

Helmikuun loppupuolella pääsimme toden teolla omatoimisen rakentamisemme pariin. Aloitimme valkoisten MDF-kattojen rakentamisella eteis- ja makuuhuonetiloihin.

Merjan isä Rauno olikin näistä hommista lähtien meidän apunamme noin joka toinen viikonloppu seuraavat kuukaudet kesään asti. Kiitos vielä kerran! Keittiön suunnitelmiakin viimeisteiltiin helmikuussa.


Maaliskuun alussa paneloitavat katot olivat valmiina ja päästiin siirtymään rimakattojen rakentamiseen. Siihen meni taas Raunon kanssa pari kolmepäiväistä viikonloppua joiden välissä pari iltaa. Maaliskuussa päätettiin myös lopullisesti sisäseinien värisävyjä ja Merja maalaili seiniä minun ja Raunon tehdessä rimakattoa... Myös märkätilojen laattoja valittiin ja tilailtiin lvi-kalusteita Saksasta.


Huhtikuussa tapahtui paljon. Kuun alussa valmistelimme Raunon kanssa mm. pesuhuoneen ikkunan ympäryksiä laatoituksia varten. Jatkettiin myös seinien maalauksia, ja tapetoitiin pari seinää... Pääsiäistä vietimme tasoittamalla betonilattioita ja asentamalla päämakuuhuoneen listoja. Sen jälkeen loppukuusta saapui keittiökaappien toimitus ja pääsimme kasaamaan keittiötä paikalleen. Keittiön viimeistelyn lomassa alettiin vapun alla asentaa myös olohuonepäädyn vinyylilankkulattiaa.
Samaan aikaan huhtikuun loppupuolella laatoittajamme pääsivät kunnolla vauhtiin ja vessan ja pesutilojen laatoitukset lähtivät etenemään.

Toukokuussa laatoitukset jatkuivat ja valmistuivat vihdoin 20.5. paikkeilla. Samaan aikaan olimme itse saaneet tehtyä muut lattiat loppuun. Toukokuun lopulla kului yksi viikonloppu pesuhuoneen ja saunan katon paneloinnin parissa, siihen kun asennettiin samalla reilu 200 kuituvaloa. Kuun viimeisenä viikonloppuna saatiin myös vessan allaskalusteet roikkumaan seinään.


Kesäkuun aluksi Jukkatalon tekniikkatiimi palasi meidän työmaalle tekemään valaisinten ja  sähkökalusteiden sekä hanojen ym. loppuja asennuksia. Mehän hankimme kaikki valaisimet ja melkein kaikki hanat ja altaat itse, mutta niiden asennukset kuuluivat silti Jukkatalon toimitukseemme. Kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen kalusteasennukset olivat meillä vielä samaan aikaan vähän vaiheessa, joten teimme hommia parin viikon aikana limittäin Jukkatalon asentajien kanssa.
Kesäkuun alussa oli vuorossa myös keittiön niemekkeen 300x130 cm kokoisen kivitason toimitus. Sitä varten jouduin keräilemään kavereita kantoavuksi, mutta taso saatiin hienosti paikalleen.


15. kesäkuuta meillä oli sitten muuttotarkastus, joka meni toki heittämällä läpi, kun talohan oli jo melkein valmis. Muuttoajankohdaksi päätettiin juhannusviikonloppu, joten väliin jäi vielä pari viikkoa aikaa viimeistellä taloa ennen muuttoa. Ennen muuttoa saatiinkin vielä sauna paneloitua ja lauteet asennettua, sekä kaikki väliovet paikoilleen.Juhannusviikonloppuna tehtiin sitten vielä pari päivää listoituksia ja Merja pakkaili samaan aikaan tavaroitamme, ja sen jälkeen kuskattiin pari päivää irtainta omaisuuttamme Kissanmaan vuokra-asunnolta uuteen kotiimme.Heinäkuussa keskityttiin pari lomaviikkoa autotallin rakentamiseen. Ammattilaiset pystyttivät  talousrakennuksen rungon meille pitkästä tavarasta jo kesäkuun lopulla kolmessa päivässä ja sen jälkeen talli näytti tältä...


Ja tästä jatkoimme sitten itse katon rakentamisella ja seinien levytyksen aloittamisella.


Parina sateisempana päivänä tehtiin välillä myös sisäovien ympäryksien listoitukset, mikä viimeisteli taas sisäpuolen ilmettä mukavasti...Elokuussa alkoi jo näkyä aika selvää raksakrapulaa ja ihan kauheasti ei tapahtunut.. Pesutilojen lasiseinien suunnitelmat kuitenkin viimeisteltiin. Ja Merjan vanhemmat kävivät yhtenä viikonloppuna kylässä, joten aloitimme Raunon kanssa autotallin päätyseinän tuplakipsilevytystä ja panelointia. Elokuun lopussa meille asennettiin myös Verisuren hälyttimet.

Syyskuun vaihteessa olimme ansaitulla lomareissulla Kroatiassa ja sieltä palattuamme saatiin vihdoin saunan lasiseinä paikalleen ja päästiin saunaan. Suihkuseinä kuitenkin hajosi asennuksen yhteydessä, joten osa laseista jäi vielä puuttumaan...Myöhemmnin syyskuussa rakennettiin myös yhtenä viikonloppuna tallin seiniä eteenpäin ja tehtiin arkkitehtimme kanssa tallin piirustuksiin pieniä ideoimiamme muokkauksia.
Lokakuussa ei tapahtunut mitään mainittavaa rakentamista. Autotallin edistäminenkin jäi jo talviteloille, kun satoi ensimmäiset lumetkin. Säiden viilenemisen myötä opettelin poistoilmalämpöpumpun säätöjä ja takkaakin lämmiteltiin ensimmäistä kertaa.
Marraskuussa saatiin vihdoin pesuhuoneen kaikki lasit ehjinä ja oikeanlaisina paikoilleen. Asentelimme itse vihdoin myös olohuonepäädyn ikkunoiden ja ulko-ovien valkoisia listoja...
Joulukuussa haluttiin saada vihdoin jo melkein puoli vuotta keskellä ruokailutilan lattiaa ollut listakasa siivottua pois tieltä, joten asenneltiin lisää listoja paikoilleen.. Muutamia puuttuu vieläkin, mutta listakasa hävisi kuitenkin.Täällä sitä nyt ollaan vuoden viimeisessä päivässä. Olemme asuneet uudessa kodissamme puoli vuotta ja viihtyneet kyllä. Itse tehdyssä talon suunnittelussa ei ole ilmennyt mitään isompia mokia, vaan olemme olleet tyytyväisiä niin arkkitehtuuriin kuin sisustusvalintoihimmekin. Välillä tulee edelleen pysähdyttyä vaan ihastelemaan kotiamme. :)
Seuraavaksi on talven aikana tarkoitus tehdä vielä pieniä sisustuksen viimeistelyitä.. Rakennetaan mm. omatekoinen sängynpääty ja kodinhoitohuoneen nurkkaan penkki seinän rimoituksineen ns. pukuhuoneeksi. Muutamat puuttuvat listatkin voisi asentaa paikalleen, samoin kuin eteisen Ikean vaatekaapin vielä kokoamattoman liukuoven yms.

Myöhemmin keväällä ja kesällä on sitten vuorossa talon (ja tallin) maalaus kertaalleen, takapuolen terassin rakentaminen loppuun ja autotallin jatkaminen eteenpäin. Sekä pihatyöt ainakin multakerroksen ja siihen nurmikon kylvämisen verran. Mutta noita kaikkia tehdään siihen tahtiin kuin ehditään, pystytään ja jaksetaan...  Kokonaisuuden vaihe on kuitenkin jo aika hyvä. :)

Ulkona paukkuu raketit. Toivotamme hyvää vuotta 2018 kaikille tutuille ja muille raksaajille!

3 kommenttia:

 1. Kiva lukea kooste myös teidän vuodesta. Hienosti ootte saaneet sisustushommat puolessa vuodessa tehtyä. Väkisinkin sitä alkaa kyllä tuijottamaan omaa napaa, ja vertailemaan. Tällä kertaa iski pahemman luokan ahdistus :D Meillä olisi nyt deadline päästä viimeistään juhannukseksi muuttamaan taloon, ja meillä on talo tällä hetkellä aika samassa tilanteessa kuin teillä oli tammikuussa, paitsi että ilmanvaihto on pahasti kesken ja oli aikomus hoitaa itse mm. osa tasoituksista, hormin asennus, kaikki vesieristykset ja laatoitukset. Kaikki kiintokalusteetkin tulevat palasina, teillä taisi tulla kaapit osittain kokonaisina. Plus että talossa on vähän neliötä enemmän ja olin kuvitellut että päästään ns. valmiiseen taloon että listatkin jne. olisi paikallaan. Eipä taida onnistua meidän haave, tai pitää tehdä ihmeitä XD
  Hyvää alkanutta vuotta teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei missään vaiheessa pidetty kirjaa työtunneistamme, mutta kyllä teidän fyysisen tekemisen tunnit per kuukausi on ihan luokassa. Mehän rakensimme viime keväänäkin vain lähinnä (pitkinä) viikonloppuina. Ja viikonloputkin aamusta iltaan vain, jos appiukko oli ajellut avuksi. Varsin satunnaisia oli päivät jolloin viitsi arkena työpäivän jälkeen lähteä raksalle jotain konkreettista tekemään. Suunnittelua ja webin selaustahan minä toki tein kaikki vapaat illat...

   Laatoittajat oli meillä kalenteriaikaa noin kuukauden, keskimäärin kuitenkin heiltäkin vain yksi mies kerrallaan. Joku 150-200 tuntia ilmeisesti kaikkineen. Maksettiin neliöhinnalla, joten en muista tai tiedäkään tunteja tarkkaan. Mutta selvästi työläämpi urakka meidän kohde oli heidän puheidensa mukaan kuin muuttovalmiiden talopakettien laatoitukset keskimäärin, joita myös tekevät.

   Keittiökaapit tuli tosiaan meille valmiiksi koottuina, mutta muut kiintokalusteet litteinä paketteina.

   En usko, että teidän tavoite juhannukseksi valmiista mahdoton on, jos jaksatte samaan tahtiin vielä keväänkin painaa menemään. Eihän sisusta itse -vaiheesta muuttovalmiiksi talotehtaillakaan taida mennä kuin max pari kuukautta, mutta silloin on tietysti yleensä useampi ammattilainen tekemässä. Listojen kanssa meillä meni kyllä syksy aika pitkälle, kun motivaatio kovasti tipahti muuton ja sitä seuranneen kesäloman autotallin rakentelun jälkeen. Puuttuuhan niitä edelleen jokunen, mutta ihan sama...

   Tsemppiä teille ja seurailen täällä mielenkiinnolla edelleen edistymistänne. Etenkin nyt kun alatte päästä tuohon ainakin itseäni kiinnostavampaan sisustusvaiheeseen. Toivottavasti viitsitte blogiakin säännöllisesti edelleen päivitellä.

   Poista