9. marraskuuta 2017

Älyvalaistus

Kotimme valaistuksen suunnitelmista on tullut kirjoiteltua jo monta kertaa aiemminkin mm. jutuissa Valaistussuunnitelmaa 9/2016,  Sähkösuunnitelma / valaistussuunnitelma 10/2016 ja Älyä kotiin 5/2017. Tässä nyt kuitenkin vielä kerran kooste lähes lopullisesta talon sisävalojen toteutuksesta jälkiasennettaviin älyvaloihin ja niiden sääntöihin ja teemoihin painottuen, kun olen saanut säädöt suunnilleen mieleisiksi...Koska talon sähkösuunnittelu ja -asennukset kuuluivat talomme sisusta itse -toimitukseen Jukkatalon tekeminä, en lähtenyt selvittelemään mitään kiinteitä KNX-ratkaisuja tms. Hinta olisi kuitenkin karannut käsistä. Ja kuten aiemminkin olen tuumaillut, uskon enemmän jälkiasennettavien ja langattomien edullisempien ratkaisujen päivitettävyyteen tulevien vuosikymmenten myötä. Talon kiinteät sähköt toteutettiin siis kyllä tarkkaan itse miettimiemme sähkö- ja valaisinpistokkeiden paikkojen mukaan, mutta perinteisellä tavalla ilman älyä.

Sähkökalusteet tulivat Jukkatalolta ja ovat Schneiderin Exxact-sarjaa, mutta kaikki kiinteät valaisimet hankimme itse muualta ja Jukkatalon sähkömies asensi ne paikalleen. Lähes kaikissa huoneissa on siis myös perinteisesti seinäkatkaisimista (osin himmentimillä varustettuna) ohjattavia kiinteitä ja tehokkaita led-paneeleita tai led-nauhoja, pääasiassa päivänvalosävyssä 5000-5500 kelviniä.

keskellä Hue Dimmer Switch 
Mutta suurin osa talon valoista on kodin wifi-verkoon kytkettyjä Philips Hue led-älylamppuja, joita on laitettu kaikkiin kodin E27 tai E14-kantaisiin katto-, pöytä ja jalkalamppuihin. Myös muutama ledinauhoista on Philipsin Hue-sarjaa. Valkoisen värin ja himmennyksen osalta säädettävissä olevat Hue White Ambiance-lamput maksavat nykyään vajaa 30 eur / kpl ja myös värejä toistavat versiot n. 50 eur / kpl. Lamput ovat siten kyllä selvästi arvokkaampia kuin halvimmat led-pohjaiset lamput, joita saa muutamalla eurolla, mutta kymmenien tuhansien tuntien kestoikä ja lamppujen älyominaisuudet huomioiden hinta on mielestäni varsin kohtuullinen. Ikeastakin saa nykyään vastaavia älylamppuja hieman edullisemmin (ja vähän suppeammilla säädöillä). Meillä ei ole uudessa kodissamme käytössä ainuttakaan hehkulamppua, halogeenia tai energiansäästölamppua, vaan kaikki valot ovat led-pohjaisia.

Hue-valoja ohjataan niiden omilla kaukosäätimillä tai kännykästä/tabletista, eikä ko. lamppujen virtaa katkaista mahdollisesta kattovalon seinäkatkaisimesta tai valaisimen johdon omasta kytkimestä. Oheisessa kuvassa Hue Dimmer Switch -kaukosäädin on sulassa sovussa työhuoneen seinällä kiinteän valokatkaisimen yläpuolella. Tuo Hue-säädin on telineessään kiinni magneetilla, eli sen saa myös otettua mukaan kaukosäätimeksi. Ylimmästä napista saa kyseiselle ohjaimelle ohjelmoidut valot päälle viimeisimpään sammutettuun valojen tilaan ja samaa nappia painelemalla vaihtuu värilämpötila muutaman eri asetuksen välillä. Keskimmäiset napit kirkastavat ja himmentävät valaistusta ja alin luonnollisesti sammuttaa huoneen valot. Vastaavat säätimet on laitettu useimpiin muihinkin huoneisiin oven pieleen. Hintaa noilla Hue Dimmer Switcheillä on erikseen ostettuna reilu pari kymppiä kappale.


Valojen ohjaus on keskitetty suomalaisen Cozify Hubin kautta. Osa Hue-valoista ja Dimmer Switch-säätimet on kuitenkin liitetty toistaiseksi vielä suoraan Philips Huen omaan tukiasemaan tiettyjen monipuolisempien ominaisuuksien ja luotettavamman toimivuuden takia, ja niiden ohjaus periytyy Cozifyn sovellukseen Huen tukiaseman kautta.


Ohessa muutama kuva Cozifyn sovelluksesta tämän hetken asetuksillani.
Laitteet-sivulla näkyy kaikki erilliset lamput, säätimet, pistorasiat, tunnistimet yms. Lyhyesti painamalla laitteen saa päälle tai pois ja pitkällä painalluksella säädettyä asetuksia, eli esim. valojen tapauksessa värisävyä ja kirkkautta.

Teemat-sivu sisältää nimensä mukaisesti erilaisia teemoja, joita tulee ajan myötä varmaan vielä lisättyäkin. Nyt mukana on muutamia erilaisia valaistusteemoja; "Bileet" näyttää suunnilleen tuolta jutun alkuosan kuvalta värivaloineen, "Elokuva" on asetus erittäin himmeillä/sammutetuilla valoilla, "Olohuone ilta" on yleisin käytetty neutraali valaistusteemamme, "Olohuone valoisa" on siitä kirkkaampi versio sekä lisäksi on mm. arkiaamujen herätykseen sarastusvalot molempien omille yöpöydän valaisimille haluttuihin herätysaikoihin. Lisäksi on pari teemaa "hämärä" ja "yö", jotka tulevat voimaan tiettyyn aikaan vuorokaudesta ja ohjaavat muiden teemojen voimassaoloa ja sen mukaisia valaistuksen kirkkauksia yms.

Kotona ja Poissa -teemat ovat pääteemat, joista jompi kumpi on aina päällä. Niitä ohjaamme Verisuren hälytysten tilan kautta tai eteisessä olevalla kytkimellä.
Säännöillä ohjataan teemojen tai yksittäisten laitteiden ohjausta päälle/pois.

Olohuoneen telkkarin yhteydessä olevat kotiteatterin AV-laitteet ovat minulla nyt kolmen eri ohjattavan pistorasian takana. Ensin Verisuren hälytysten tilan ohjaama älypistorasia kytkee virrat jatkojohdolle, johon on kytkettynä TV ja Elisa Viihteen digiboksi. Samalla syttyy myös pieni yövalo, jolla ohjataan kotona-tila myös Cozifyyn päälle Nexan hämärätunnistimen havaitessa valon syttymisen ja vastaavasti sammuminen kotoa lähdettäessä. Saman jatkojohdon yhdessä pistokkeessa on Cofizyllä ohjattu Osram Smart+ Plug -älypistorasia, jonka takana olevassa toisessa jatkojohdossa on sitten kiinni harvemmin tarvittavat vahvistin, mediasoitin, xbox, bluray-soitin jne... Tuohon saa virrat päälle joko kännykästä suoraan tuo pistorasia-laite päälle kytkien, tai valitsemalla esim. Elokuva-teeman, joka säätää valot himmeiksi ja kytkee virrat kaikille laitteille.

Subwoofer on vielä lisäksi toisen Smart+ Plug-pistorasian takana kytkettävissä erikseen päälle, jotta subbarissa voi olla laitteen takapaneelista aina virrat päällä, vaikka lisäbassoja tarvitaan vain elokuvia katseltaessa. Noille molemmille pistorasioille on ajastettu myös automaattinen sammutus muutaman tunnin jälkeen...

Teemoihin liitetyissä säännöissä on mm. eteisen ledinauhan 8% kirkkauteen syttyvä yövalo ja vastaava keittiön valaisu. Samoin mm. teeman videovalvonta ollessa päällä, otetaan kuvaa ja videota ulkokameralla, jos liiketunnistin havaitsee ulkona liikettä.
Ja tässä pari esimerkkiä säännöistäni. Olohuoneen valot syttyvät teemaan "Olohuone ilta", kun ruokatilassa/olohuoneessa oleva liiketunnistin havaitsee liikettä ja voimassa on teema "hämärä". Teema myös sammutetaan, jos liikettä ei enää havaita kahteen tuntiin. Aika voisi toki olla lyhyempikin energiansäästön kannalta, mutta olen tuota aikaa nyt nostanut pariin kertaan, kun kotona on valiteltu, että valot sammuivat kesken kaiken, kun on ihan vaan ottanut pikku torkut sohvalla ja katsellut telkkaria isommin liikkumatta. :) Hämärä-teema kytketään erikseen päälle puoli tuntia ennen auringonlaskua ja sammutetaan kello 23. Eli sen jälkeen tuo sääntö ei enää laukaise sammuksissa olevia valoja liikkeestä päälle "olohuone ilta"-teemaan, vaan voimassa on himmeät yöasetukset. Sammutan kuitenkin "olohuone ilta" -teeman käsin vasta, kun lähden nukkumaan, yleensä selvästi kello 23 jälkeen.

Toisena esimerkkinä sääntö Arkiaamun valot päälle. Sääntö on voimassa ma-pe kello 5:45:stä auringonnousuun ja siinä kytketään sekä eteisen että ruokatilan liiketunnistimilla päälle teema Arkiaamu. Arkiaamu-teemaan on asetettu muutama oleskelutilojen valaisin 70% kirkkauteen 5500 kelvinin värilämpötilalla. Ja valot sammuvat 20 minuuttia liikkeen pääättymisestä.Mielestäni hämärän/kellonajan ja liiketunnistinten ohjaamilla automaattisesti käynnistyvillä teemoilla ja toisaalta kiinteillä valokatkaisijoiden vierestä löytyvillä kaukosäätimillä on kotimme valaistus saatu todella monipuoliseksi, mutta samalla myös helppokäyttöiseksi. Toki sama olisi ollut tehtävissä KNX:llä tai vastaavalla älykkäällä sähköjärjestelmälläkin, jolla olisi ohjattu ns. tyhmempiä valaisimia, mutta hintalappu olisi ollut varmaan kymmenkertainen. Yksitellen minua ei enää saisi kytkemään ns. tunnelmavalaisimia päälle ja pois illasta toiseen, ja värilämpötilan säätökin on meillä päivittäisessä käytössä himmennyksen lisäksi.

Joitain harmittavia rajoituksia Cozifyn ohjauksissa on edelleen, koska mm. teemoja ei saa ohjattua toisen teeman käskemänä pois päältä, mutta hyvä tuo on jo näinkin ja uskon kehityksen vielä jatkuvan... Ja Philipsin Hue-valot ovat jo useamman vuoden kokemuksella osoittautuneet laadukkaiksi, joten en ole ainakaan vielä lähtenyt sotkemaan settiin esim. Osramin tai Ikean vastaavia älyvaloja, joita niitäkin Cozify ohjaisi yhtä lailla, koska kaikki em. valot käyttävät samaa ZigBee-verkkotekniikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti