13. elokuuta 2017

Autotallin seinää

Merjan porukat tulivat eilen käymään kylässä. Mehän tartuttiin Raunon kanssa sitten taas ns. vasaraan ja epävakaisesta sääennusteesta huolimatta päätettiin alkaa laittaa talousrakennuksen päätyseinää umpeen.

Autotalli on sijoitettu lähimmillään kolmen metrin päähän naapurin rajasta, joten sen puoleinen päätyseinä joudutaan tekemään EI30-tason palosuojauksella. Tämä siksi, että eri tontilla olevien rakennusten väliin tulee ilman suojauksia jäädä vähintään 8 metriä. Joten jos naapuritontin omistaja haluaisi joskus rakentaa normaalisti sallitulle 4 metrin etäisyydelle rajasta meidän tallin kohdalle, ei häneltä voida vaatia palosuojauksen tekemistä, vaan meidän pitää hoitaa se. Pykälät on pykäliä, vaikka naapurilla on jo täyden rakennusoikeuden käyttävä rakennus vinosta sivurajasta johtuen nytkin hieman yli 8 metrissä meidän tallin lähimmästä pisteestä, joten suojausta ei sinänsä luulisi tarvittavan. Olisi tuosta ehkä voinut jonkun sopimuksen tehdä. Mutta eipä EI30-seinästä kovin isoa vaivaa ole, kun emme laita sille seinälle ikkunoita tai ovia, joilta vaadittaisiin samoin palonkestävyyttä, mikä lisää niiden hintaa reippaasti.Seinään täytyy vaan laittaa kaksinkertainen 13mm kipsilevytys räystään aluslaudoitukseen asti nostettuna, kun muihin seiniin tulee vain yksi 9mm tuulensuojakipsilevy. Varaston osalta palosuojausta tulee sitten kyllä vaadittua enemmänkin, jos ja kun varaston eristämme, kun villoitus ja sisäpuolen kipsilevy lisätään seinän kokonaisuuteen. Yhtenäistä ulkoseinää ei olisi kuitenkaan saanut tehtyä fiksusti muuten, kun avoimen katoksen puolella suojaus täytyy kuitenkin hoitaa noilla päällekkäisillä kipsilevyillä.Viimeistään yöllä uhkaavasta ukkossateesta johtuen halusimme saada normaalit kipsilevyt jo samana päivänä ulkoverhouksen suojaan, joten tehtiin levytys nyt aluksi helposti vain n. 2,4 metriin asti. Tuulensuojakipsilevynhän pitäisi pintakerroksestaan johtuen kestää vähintään muutama kuukausi sään armoilla, mutta normaali kipsilevy ei toimi samalla tavalla ulkona.

Talotoimituksesta oli jäänyt yli muutama ruskea EK-kipsilevy, joten käytettiin ne ensin tilaa viemästä vaakaan asennettuna, ja haettiin sitten lasti normaaleja valkoisia kipsilevyjä sekä jo valmiiksi myös muutama tuulensuojakipsilevy muita seiniä varten. Tuplalevytyksen jälkeen koolattiin 48x48:lla ja naulailtiin runkonaulaimella ulkoverhous koolauksiin kiinni suoruutta tarkkaillen. Etenemä oli mukavan nopeaa leveästä paneelista johtuen, ja paneelien pituuskin osui juuri sopivasti niin, että saatiin jatkot vuoroteltua kahden koolauksen kohdalle yksi rivi aina kokonaisella ja tasan puolikkaalla laudalla tehden.Urakka saatiinkin sopivasti valmiiksi onneksi vasta illalla kahdeksan aikoihin alkaneeseen sateeseen mennessä ja suojattiin avoin yläosa pressuilla.Yläreunan rakentelu tulee olemaan hitaampaa näpertelyä, kun kipsilevyihin pitää loveta kattotuolien kohdat, jotta levyt saadaan nostettua aluslaudoitukseen asti. Ja tietysti levyjen ja myös ulkoverhouksen reuna on mukavasti 1:7 kulmassa. Tuota ei tänään päästy jatkamaan, kun sää osoittautui aamulla kovin kosteaksi, ja vieraat lähtivätkin sitten jo kotimatkalle, mutta homma jatkuu joskus...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti